Modra frankinja v ospredju mednarodne konference
Mednarodna strokovna konferenca o modri frankinji, ki je potekala 17. februarja 2025, je združila priznane strokovnjake, vinarje, sommelierje in ljubitelje vina, ki so razpravljali o izzivih in priložnostih te izjemne vinske sorte. Dogodek je bil razdeljen na strokovni del z razpravami in degustacijski del, kjer so udeleženci spoznali gastronomski potencial modre frankinje.
V prvem delu konference so potekali trije tematski pogovori. Prvi je bil namenjen vprašanju uspešnosti prodaje modre frankinje. Strokovnjaki so izpostavili izzive pri trženju in potrebo po večji prepoznavnosti ter usklajenih promocijskih strategijah. Drugi pogovor je osvetlil težavo, zakaj modra frankinja redko najde mesto na vinskih kartah slovenskih restavracij. Razpravljavci so poudarili pomen kakovosti, premišljene predstavitve in večje angažiranosti vinarjev. Tretji pogovor pa je bil namenjen položaju modre frankinje na globalnem trgu. Strokovnjakinji Caroline Gilby MW in Dorli Muhr sta opozorili, da je ključno samozavestno predstavljati vrhunske primerke te sorte in jih učinkovito vključiti v mednarodno vinsko ponudbo.
Drugi del konference je bil namenjen gastronomski izkušnji. Gostilna Repovž je s svojo vrhunsko kulinariko poudarila kompleksnost in eleganco modre frankinje, medtem ko je Picerija Huda dokazala, da se to vino odlično poda tudi k preprostejšim jedem, kot je pica. Dogodek je potrdil velik potencial modre frankinje in poudaril pomen sodelovanja vinarjev, sommelierjev in gostincev, ki lahko s skupnimi prizadevanji to sorto še bolj približajo širšemu krogu ljubiteljev vina.