Ljubljana

Nekaj oblačnosti Humidity: 67%
19°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

V Trebnjem zaživelo središče dolenjske gastronomije

V Trebnjem so v sredo predstavili izide projekta Raziskovanje in obujanje kulinarične dediščine Dolenjske - središče gastronomije Dolenjske. Vodilni partner tega skoraj 90.000 evrov vrednega projekta je trebanjski Zavod Dobrote Dolenjske. Iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja so zanj dobili nekaj manj kot 65.000 evrov podpore.

V Trebnjem zaživelo središče dolenjske gastronomije

V okviru omenjenega projekta so raziskali dolenjsko kulinarično dediščino. S ciljem, da tudi Dolenjska postane znano gastronomsko območje, pa jo skušajo tolmačiti, predstaviti in uporabljati, so v Društvu za razvoj in oživitev Trebnjega pojasnili za STA.

V Dobrotah Dolenjske v Trebnjem so uredili sodobno kulinarično-izobraževalno središče z vodenimi kulinaričnimi doživetji, tam pripravljajo tudi kuharske delavnice in izobraževalne kulinarične delavnice za otroke.

S projektnim partnerjem, Oštarijo Herbelier iz Dolenjskih Toplic in z njihovim kuharskim mojstrom Robertom Gregorčičem so izvedli deset tematsko različnih kuharskih delavnic. Priredili so šest kulinarično-izobraževalnih večerov, skupaj z omenjenim kuharjem so pripravili kuharsko knjigo Dobrote Dolenjske. Zaživel je tudi spletni kulinarični zemljevid Okusi Dolenjske. V trebanjski Knjižnici Pavla Golie so opremili knjižni kulinarični kotiček.

Omenjeni dvoletni projekt je vodil Zavod Dobrote Dolenjske, preostali projektni partnerji so Oštarija Herbelier iz Dolenjskih Toplic, Društvo za razvoj in oživitev Trebnjega in Knjižnica Pavla Golie. Projekt je potekal v okviru Lokalne akcijske skupine Suhe krajine, Temenice in Krke.

Uradni del projekta so sicer s sredino predstavitvijo končali. Ker bo za prepoznavnost dolenjske gastronomije potrebno dodatno delo, pa bodo v njegovem neuradnem delu nadaljevali promocijo dolenjske kulinarike, tamkajšnjih jedi, pijač, živil, avtohtonih posebnežev, kot so vino cviček, raška čebula, domača gorčica ženof, fižol ribničan in druge prehranske posebnosti, so še zapisali v Društvu za razvoj in oživitev Trebnjega.

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Vesti

Vse vesti
0