Zlata medalja za velikoplaninski sir trnič na prestižnem švicarskem tekmovanju

Na prvem mednarodnem tekmovanju ALP'24 International Alpine Food Contest, ki je potekalo v švicarskem Stansu, so izbrali najboljše alpske specialitete, med katerimi je zlato medaljo prejel tudi velikoplaninski sir trnič. Dogodek, ki je privabil več kot 2.500 obiskovalcev, je postavil v ospredje kulinarično raznolikost alpskih regij.

Zlata medalja za velikoplaninski sir trnič na prestižnem švicarskem tekmovanju

Na tekmovanju je sodelovalo 337 izdelkov več kot 100 proizvajalcev iz alpskih držav, kot so Francija, Italija, Avstrija, Slovenija in Švica. Strokovna žirija je podelila 95 priznanj v petih kategorijah, med njimi tudi zlato medaljo za trnič, ki ga izdeluje sirarka Sonja Kropivšek iz kmetije Pr' Gabršk v Češnjicah pri Tuhinju.

Sonja Kropivšek izdeluje trnič po tradicionalnem receptu, pri čemer uporablja izključno mleko s svoje kmetije. Učenje tega posebnega postopka je potekalo pod mentorstvom pokojne Rezke Mali, ki je vrsto let ohranjala to etnološko dediščino Velike planine. Trnič, ki so ga v preteklosti pastirji podarjali svojim izbrankam, je danes izjemno cenjen gurmanski izdelek. Uporablja se predvsem nariban kot dodatek k testeninam, rižotam in drugim jedem.

Omejena proizvodnja in izjemna prepoznavnost
Trnič ostaja specialiteta, ki jo trenutno izdeluje le nekaj pastirjev na Veliki planini, saj je postopek dolgotrajen in zahteva veliko ročnega dela. Za en trnič je potrebnih kar dva litra mleka, celoten proces izdelave pa traja tri dni. Kropivškova trniče ponuja v trgovinicah na Veliki planini, v TIC Kamnik, na ljubljanski tržnici ter na kamniški tržnici ob torkih in sobotah.

Alpske dobrote na svetovnem odru
Tekmovanje ALP'24 je podelilo tudi prestižne nagrade v drugih kategorijah. Med nagrajenci so se znašli švicarski sir Sbrinz AOP, italijanski prosciutto crudo in tradicionalni švicarski panettone. Organizatorji so ob uspešnem prvem dogodku že napovedali naslednjo izvedbo, ki bo potekala pod imenom ALP'26.

Prireditev je poudarila bogastvo in avtentičnost alpskih kulinaričnih izdelkov ter pokazala, da imajo tradicionalne dobrote iz alpskih držav svoje mesto tudi na svetovnem gastronomskem zemljevidu.

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Priljubljeno
Vesti

Vse vesti
0