Kaj se dogaja v našem telesu, če jemo prehitro?
Nekateri ljudje iz navade jedo prehitro, medtem ko drugi potrebujemo celo do pol ure, da dokončamo obrok. Ta razlika v hitrosti prehranjevanja lahko povzroči različne zdravstvene težave, na katere morda sploh ne pomislimo, da bi bile povezane s hitrostjo našega obroka.
Ko jemo hitro, pogosto pogoltnemo večje kose hrane, saj nimamo časa, da bi jo ustrezno prežvečili. Bolj ko prežvečimo hrano, bolj bo želodec hvaležen. Priporočljivo je, da en grižljaj prežvečimo vsaj 30 do 50-krat, kar omogoča, da hranilne snovi hitreje in lažje preidejo v krvni obtok.
Hitro požiranje hrane je tesno povezano s težavami, kot so plini in napihnjenost, saj med jedjo v želodec vnašamo tudi veliko zraka. Poleg tega je hitro uživanje hrane povezano s pridobivanjem teže, ker želodec potrebuje čas, da nam sporoči, kdaj je poln. Do takrat smo lahko pojedli večjo količino hrane, ker nimamo občutka za mero.
Hitro prehranjevanje lahko povzroči tudi različne težave s prebavnim traktom in želodcem. Povečuje se želodčna kislina, kar lahko povzroči, da imamo občutek, da se nam hrana "vrača". To se zgodi, ker se iz hrane ustvarja kislina, ki potuje od želodca do požiralnika.
Želodec potrebuje čas za prebavo hrane, zato ni priporočljivo, da vanj natlačimo veliko kalorij v le nekaj minutah. S počasnejšim uživanjem hrane ne le izboljšamo prebavo, temveč tudi prispevamo k boljšemu splošnemu zdravju.