Polnomastno mleko in siri kot zaščita pred srčno-žilnimi boleznimi
Spreminjanje prehranskih navad v zadnjih letih je privedlo do izločanja mleka in mlečnih izdelkov iz jedilnika, kar pa se zdaj izkazuje za škodljivo za zdravje. Novica o tem, da polnomastno mleko in siri lahko zmanjšajo tveganje za srčno-žilne bolezni, je znanstveno potrjena.
Raziskava, izvedena na univerzi McMaster v Kanadi, je pokazala, da redno uživanje polnomastnih mlečnih izdelkov, dvakrat na dan, znižuje tveganje za metabolični sindrom. Ta medicinski izraz zajema skupino stanj, ki vključujejo sladkorno bolezen, visok krvni tlak in debelost, kar posameznika uvršča v visoko rizično skupino za srčno-žilne bolezni.
V študiji, ki je obsegala približno 140.000 ljudi iz 21 držav, so spremljali zdravstveno stanje in prehranjevalne navade udeležencev v obdobju devetih let. Ugotovili so, da so ljudje, ki dnevno zaužijejo dva obroka mleka in mlečnih izdelkov, imeli nižje tveganje za razvoj metaboličnega sindroma. Za en obrok so šteli 244 gramov mleka ali jogurta, 15 gramov sira ali 5 gramov masla.
"Višji vnos polnomastnih mlečnih izdelkov (v nasprotju z izdelki z znižano vsebnostjo maščob) je povezan z nižjo pojavnostjo metaboličnega sindroma v tej skupini," navaja študija, objavljena v British Medical Journal, o kateri poroča Daily Mail.
Avtorji raziskave upajo, da bodo rezultati prispevali k zmanjšanju tveganja za resne zdravstvene težave, ki jih povzroča metabolični sindrom po vsem svetu. Uživanje mlečnih izdelkov, še posebej polnomastnih, je povezano z nižjim tveganjem za stanja, ki so del metaboličnega sindroma, vključno z visokim krvnim tlakom in sladkorno boleznijo.