Ljubljana

Oblačno Humidity: 92%
14°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 15°C
SREDA
13°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 18°C
PETEK
13°C / 19°C

Aprila v območju evra okrepitev gospodarske aktivnosti

Gospodarska aktivnost v območju evra je se je aprila okrepila, kaže raziskava analitske hiše S&P Global in banke Hamburg Commercial Bank (HCOB). Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) se je z marčevskih revidiranih 50,3 točke zvišal na 51,4 točke. Rast indeksa je posledica močne okrepitve storitvenega sektorja.

Aprila v območju evra okrepitev gospodarske aktivnosti

Vrednost indeksa je bila glede na danes objavljeno poročilo najvišja v zadnjih 11 mesecih. Vrednost PMI nad 50 točk sicer označuje rast dejavnosti, pod 50 pa upad.

"Območje z evrom je dobro začelo drugo četrtletje," je najnovejšo raziskavo pospremil glavni ekonomist pri banki Hamburg Commercial Bank Cyrus de la Rubia.

Rast gospodarske aktivnosti ni bila velika, saj je proizvodnja dejavnost še naprej padala, čeprav padec ni bil tako strm. "Vse močnejšo rast storitvenega sektorja so spremljali znaki nadaljnjega umirjanja upada proizvodnje," so zapisali avtorji raziskave.

Ob tem so izrazili pričakovanje, da bo Evropska centralna banka junija znižala obrestne mere.

Raziskava je pokazala tudi, da se razmere v dveh gospodarskih velesilah EU, Franciji in Nemčiji, izboljšujejo. Nemčija se je aprila vrnila k rasti, Francija pa se je približala stabilizaciji z le "zanemarljivim krčenjem proizvodnje".

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Vesti

Vse vesti
0