V Murski Soboti se danes odvija 15. Festival prekmurske šunke in gibanice
Središče Murske Sobote je danes v znamenju prepoznavnih prekmurskih dobrot, saj tam poteka 15. Festival prekmurske šunke in prekmurske gibanice. Osrednji kulinarično-etnološki dogodek Pomurja že tradicionalno združuje proizvajalce iz vse Slovenije, obiskovalcem pa ponuja pristen stik z bogato kulinarično dediščino regije.
Dogodek organizirajo Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot ter Mestna občina Murska Sobota. Poleg prekmurske šunke in gibanice obiskovalci okušajo tudi druge značilne jedi, kot so bograč, langaš, dödoli, retaši, posolanke in idinjače, ki jih spremljajo vrhunska lokalna vina.
Dopoldne so udeleženci lahko spremljali prikaz priprave avtentične prekmurske gibanice, popoldan pa so sodelovali v nagradni igri »Uganite težo prekmurske šunke« in podelitvi priznanj najboljšim proizvajalcem.
Priznanja najboljšim izdelkom
Strokovna komisija s področja kulinarike in živilske tehnologije je podelila zlata priznanja za prekmursko gibanico Termam 3000, Turistični kmetiji Ferencovi, pekarni Mlinopek, BIC Ljubljana, pekarni Omar, Centru Draga, Zdravilišču Radenci, gostilnama Marič in Lectar, ter Sweets To Go. Srebrna priznanja so prejeli med drugim Socialna kmetija Korenika, Gostilna Rajh in Terme Banovci, bronasta pa Turistična kmetija Puhan, Lovenjakov dvor in drugi.
Zlata priznanja za prekmursko šunko sta letos osvojila Posestvo Passero in Šunkarna Kodila, srebrno pa Kmetija Puhan.
Pester kulturni program
Festival spremlja živahno kulturno dogajanje. Na mestnih ulicah danes nastopajo Marko banda, folklorna skupina KUD Beltinci, vokalna skupina Irmice, Katarina Šebök in Žiga Žekš, Etno skupina Gorički klantoši ter Samo Budna & Band.
Zavarovana dediščina Prekmurja
Prekmurska gibanica je že od leta 2004 zaščitena kot nacionalna posebnost, od leta 2010 pa tudi na ravni EU kot »zajamčena tradicionalna posebnost«. Tudi prekmurska šunka je nosilka nacionalne in evropske zaščite, saj je leta 2014 prejela oznako »zaščitena geografska označba«.
Festival v Murski Soboti vsako leto utrjuje pomen prekmurskih kulinaričnih simbolov, ki predstavljajo pomemben del slovenske identitete in turistične ponudbe.