Ljubljana

Oblačno Humidity: 81%
17°C
NEDELJA
7°C / 16°C
PONEDELJEK
4°C / 15°C
TOREK
5°C / 17°C
SREDA
9°C / 11°C
ČETRTEK
10°C / 12°C
PETEK
8°C / 17°C
SOBOTA
10°C / 14°C

Dnevi evropske kulturne dediščine bodo v dveh tednih ponudili približno 400 dogodkov

V 150 krajih po Sloveniji in zamejstvu se bo do 12. oktobra zvrstilo več kot 400 dogodkov, ki so del letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine.

Dnevi evropske kulturne dediščine bodo v dveh tednih ponudili približno 400 dogodkov

V 34. izdaji potekajo s temo Dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav ter so združeni z 12. tednom kulturne dediščine, ki je namenjen predvsem mladih. Uradno so jih odprli v Novi Gorici.

Odprtje dnevov v Novi Gorici ni bilo naključno, saj bo mesto prihodnje leto skupaj z italijansko Gorico nosilo naziv Evropska prestolnica kulture (EPK). Uradna slovesnost je bila v frančiškanskem samostanu na Kostanjevici, ki ga je vlada nedavno razglasila za kulturni spomenik državnega pomena. Ta bo v letu 2025 skupaj s številnimi drugimi akterji na Goriškem igral pomembno vlogo tudi v programu EPK.

Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) so skupna akcija Sveta Evrope in Evropske komisije na področju kulture. Z njimi želijo spodbuditi zanimanje javnosti za evropsko kulturno in naravno dediščino, predstaviti idejo o skupni evropski kulturni dediščini ter o njenem bogastvu in kulturni raznolikosti Evrope.

Slovenija se akciji pridružuje že od ustanovnega leta 1991, s tem pa je vključena med več kot 40 držav, podpisnic evropske kulturne konvencije, ki DEKD po Evropi organizirajo med avgustom in oktobrom.

Od leta 2012 so DEKD v Sloveniji nadgrajeni še z nacionalnim medresorskim projektom Teden kulturne dediščine, ki je posebej namenjen mladim. Z njim nagovarjajo zlasti vrtce ter osnovne in srednje šole, kjer z različnimi aktivnostmi spodbujajo k večji vključenosti vsebin s področja ohranjanja kulturne in naravne dediščine v vzgojno-izobraževalne procese.

Pri oblikovanju programa DEKD sicer sodelujejo muzeji, galerije, knjižnice, arhivi, vrtci, osnovne in srednje šole ter posamezniki, ki delujejo v mladinskih klubih, turističnih organizacijah, zvezah kulturnih organizacij in nevladnih organizacijah oziroma društvih. Letos je k programu pristopilo blizu 500 organizacij, sama prireditev pa navadno pritegne kakšnih 50.000 obiskovalcev.

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Vesti

Vse vesti
0