Ljubljana

Oblačno Humidity: 90%
14°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 15°C
SREDA
13°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 18°C
PETEK
13°C / 19°C

S simbolom Prava izbira do bolj zdrave in kakovostne gostinske ponudbe

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so v partnerstvu s Turistično gostinsko zbornico Slovenije oblikovali simbol Prava izbira, ki potrošnikom pomaga pri izbiri bolj zdrave gostinske ponudbe. Pridobijo ga gostinski obrati, ki opravijo določeno usposabljanje in potrošnikom ponujajo zdrave obroke višje kakovosti.

S simbolom Prava izbira do bolj zdrave in kakovostne gostinske ponudbe

Gostinski obrati, ki želijo uporabiti simbol Prava izbira, morajo potrošnikom ponuditi obroke, ki so količinsko in energijsko primerni, imajo uravnoteženo sestavo in so pripravljeni na ustrezen način. Gostinci, ki se želijo seznaniti s postopki priprave tovrstnih obrokov, lahko v ta namen obiščejo brezplačno usposabljanja, ki ga organizira Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem.

Znak Prava izbira lahko pridobi in uporablja gostinski ponudnik, katerega uslužbenci uspešno opravijo teoretično in praktično usposabljanje o pripravi zdravju koristnih jedi ter ima po prejemu simbola v dnevni ponudbi vsaj en obrok (kosilo), ki ustreza merilom zdravju koristne izbire, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Projekt je neke vrsta nadgradnja projekta Dober tek študent, s katerim je NIJZ ob sofinanciranju ministrstva za zdravje ciljal na ponudnike študentske prehrane, ki so na ta način pridobili dodatne točke na javnem razpisu. Po novem pa s projektom Prava izbira nagovarjajo tudi na ponudnike v naravnih zdraviliščih, turističnih namestitvah in hotelih ter podjetij, ki imajo organizirano prehrano za svoje zaposlene.

"Čeprav so aktualne krize zelo prizadele prav gostinski sektor, verjamem, da bo simbol z nekaj iznajdljivosti in pripravljenosti za sodelovanje dobro sprejet med gostinskimi ponudniki, saj obstajajo številne možnosti za izboljšave," besede Mojce Polak z Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem povzema sporočilo.

Jasmina Bevc Bahar iz Zveze potrošnikov Slovenije pa ugotavlja, da lahko gostinci tudi sicer pomembno prispevajo k spodbujanju zdravega življenjskega sloga pri svojih gostih: "Načinov, kako to storijo je več, zagotovo pa je ključno, da v jedi vključijo pester nabor zdravih živil, kot so sveže sadje, zelenjava, polnozrnate žitarice in kakovostni viri beljakovin, ter da omejijo ponudbe manj zdravih izbir."

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Vesti

Vse vesti
0