Ljubljana

-2°C
Megla Humidity: 95%
TOREK
-1°C / 2°C
SREDA
0°C / 2°C
ČETRTEK
-2°C / 2°C
PETEK
-4°C / 1°C
SOBOTA
0°C / 2°C
NEDELJA
-1°C / 1°C
PONEDELJEK
-1°C / 5°C

Nova poštna znamka v seriji Varnost v prometu

Pošta Slovenije bo jutri, 22. septembra 2023, ko Evropski teden mobilnosti zaključujemo z Dnevom brez avtomobila, izdala drugo v seriji znamk Varnost v prometu. Agencija za varnost prometa je z veseljem pristopila k tovrstni obliki promocije prometne varnosti, s katero skupaj s Pošto Slovenije ozavešča o pomenu prometne varnosti za vse udeležence.

Nova poštna znamka v seriji Varnost v prometu

Druga znamka, ki izide jutri, opozarja na pomembnost vidnosti pešcev, torej na uporabo odsevnih predmetov in površin, izšla pa bo v poli s 25 znamkami in z nominalo B. V naslednjih treh letih bodo izšle znamke, ki javnost opozarjajo na varno vožnjo brez mobilnega telefona, varnost kolesarjev ter pravilno vožnjo po avtocestah (Vozi desno, prehitevaj levo). Prva znamka, ki je v seriji izšla lani, je opozarjala na nujnost uporabe varnostnega pasu za vse potnike na vsaki, tudi najkrajši poti.

Agencija za varnost prometa vodi in koordinira nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost pešcev. Letos bo potekala med 16. in 22. oktobrom. Akcija je namenjena ozaveščanju pešcev, da aktivna raba odsevnih predmetov in površin pešcu lahko reši življenje. Ponoči, v mraku, ali ob zmanjšani vidljivosti morate nositi odsevnik na vidnem mestu, na strani, ki je obrnjena proti vozišču. Za večjo vidnost in varnost poskrbite z uporabo svetlih in odsevnih oblačil ter odsevnih teles (odsevni trakovi, kresničke, odsevne površine na oblačilih ali obutvi, uporaba svetilke). Kresničko obesimo za pas ali žep, da prosto niha ob telesu, saj jo le tako lahko obsvetijo avtomobilski žarometi. Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje, poleg odsevnika, okoli vratu nositi tudi rumeno rutico.

Med letoma 2016 in 2022 je 50 pešcev umrlo v temnem delu dneva. Niti eden izmed njih v času smrtne prometne nesreče ni nosil odsevnika, niti na oblačilih ni imel odsevne površine. Vozilo, ki vozi s hitrostjo 40 km/h, pešca, ki je v temnih oblačilih in ni osvetljen, opazi na razdalji do 26 metrov, v svetlih oblačilih do 38 metrov, pri aktivni uporabi odsevnih teles pa je viden tudi do 136 metrov.

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriapress.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriapress.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.

Vesti
Vse vesti
0