Drobnjakovi štruklji na žup so oživeli s pridihom mladosti

Dvorec Visoko v Poljanski dolini je ponovno v središču dogajanja, saj poteka drugi Mesec drobnjakovih štrukljev na žup, tokrat z naslovom Zavita tradicija, servirana z mladostjo. Prireditev, ki jo organizirata Zavod Poljanska dolina in Občina Gorenja vas – Poljane, ima letos osrednji poudarek na vlogi mladih pri ohranjanju kulinarične dediščine.

Drobnjakovi štruklji na žup so oživeli s pridihom mladosti

Na novinarski konferenci so sodelovali župan Milan Čadež, predstavniki Zavoda Poljanska dolina in lokalnih osnovnih šol ter mentorice, ki so skupaj z mladimi prikazale pripravo te značilne jedi. Drobnjakovi štruklji na žup, tradicionalna jed na žlico, ki je globoko zakoreninjena v lokalni tradiciji, so ponovno obudili zanimanje med domačini in obiskovalci. Župan Čadež je poudaril pomen vključevanja mladih: "Z mladimi sporočamo, da zavita tradicija, ponujena z mladostjo, poganja močno drevo drobnjakovih štrukljev v Poljanski dolini."

Prireditev vključuje tudi praktične delavnice, kjer so šolarji iz osnovnih šol Poljane in Gorenja vas pod vodstvom mentoric obiskovalcem prikazali celoten postopek priprave drobnjakovih štrukljev – od priprave testa in drobnjaka do kuhanja in postrežbe. Osnovnošolci so ob tem predstavili tudi svoje raziskovalne naloge, posvečene zgodovini in razvoju te kulinarične posebnosti. Ravnatelj Osnovne šole Ivana Tavčarja Gorenja vas, Nataša Grom, je poudarila, da šolarji pri pouku pogosto spoznavajo lokalne jedi, kar krepi njihovo povezanost z domačo tradicijo.

Prvi Mesec drobnjakovih štrukljev na žup je lani privabil številne obiskovalce, saj so na Dvorcu Visoko postregli več kot 200 porcij te specialitete. Martina Ambrožič Tušar iz Zavoda Poljanska dolina je izpostavila, da jed postaja vse bolj prepoznavna, ne le med domačini, temveč tudi med obiskovalci, ki štruklje pogosto okušajo prvič in so nad njimi navdušeni.

Letošnji dogodek bo do 9. februarja obiskovalcem ob sobotah in nedeljah omogočal degustacijo štrukljev, prijavljene skupine pa bodo lahko uživale v posebnih degustacijah tudi med tednom. V petek, 17. januarja, bo kulinarična delavnica, kjer bo Petra Potočnik s Kmetije pr' Šupc udeležence naučila pripravljati drobnjakove štruklje na žup. Prijave za delavnico so že odprte.

S tem projektom Poljanska dolina ne le ohranja, temveč tudi razvija svojo kulinarično dediščino, saj se že razmišlja o vključitvi te jedi na sezname nesnovne kulturne dediščine. Kot pravi župan Čadež, so drobnjakovi štruklji "zgodba, ki se bo širila še naprej," z vizijo, da postanejo nepogrešljiv del lokalne identitete in turistične ponudbe.

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Vesti

Vse vesti
0