Aronija je superživilo z neverjetnimi zdravstvenimi koristi
Aronija je jagodičevje, ki se ponaša z nizko vsebnostjo kalorij in maščob, hkrati pa vsebuje impresivno raven mineralov in vitaminov. Njena lupina je bogat vir prehranskih vlaknin, kar jo še dodatno obogati. To jagodičevje je znano po svoji visoki vsebnosti antioksidativnih vitaminov, kot so vitamin C, vitamin A, vitamin E, beta karoten in folat.
Gojenje aronije na domačem vrtu je enostavno, saj njene jagode dozorijo konec poletja ali v začetku jeseni. Takrat jih lahko pobirate in uživate sveže, bodisi surove bodisi predelane na različne načine. Redno uživanje teh jagod prinaša potencialne zdravstvene koristi, kot so zaščita pred rakom, staranjem, nevrološkimi boleznimi, vnetji, sladkorno boleznijo in bakterijskimi okužbami.
Sibirska aronija, znana tudi kot črna aronija ali sibirska borovnica, se odlikuje po svoji odpornosti na nizke temperature. Ta majhen, listopadni grm, ki zraste do 5-8 metrov, izhaja iz severnoameriških predelov, znanih po ekstremnih podnebnih razmerah, in se je preselil v Sibirijo.
Jagode sibirske aronije so bogat vir antioksidantov, predvsem antocianov, kar to jagodičevje še posebej cenjeno. Aronija ima številne zdravilne lastnosti, predvsem zaradi svojega antioksidativnega, protivnetnega in protibakterijskega delovanja. Uporablja se za izboljšanje splošnega zdravstvenega stanja in zmanjšanje tveganja za nastanek mnogih bolezni.