Ljubljana

Oblačno Humidity: 90%
15°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

Kajuh: Podobe in Objave novi knjigi ob stoletnici pesnikovega rojstva

Ob lanskoletni stoletnici rojstva Karla Destovnika - Kajuha je Knjižnica Velenje izdaja zbirko Kajuh 100.

Kajuh: Podobe in Objave novi knjigi ob stoletnici pesnikovega rojstva

Doslej je izšlo sedem knjig, zadnja, osma naj bi izšla konec leta. V Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani so danes predstavili peto in šesto knjigo Kajuh: Podobe Andreje Jurkovnik in Vlada Vrbiča ter Kajuh: Objave Marijana Ruperta.
V knjigi Kajuh: Podobe so zbrane vse doslej znane fotografije Kajuha in številni dokumenti, povezani s Kajuhom, ki jih spremlja tudi besedilo o življenjski zgodbi "pesnika za vse čase". Med drugim so v knjigi na ogled Kajuhov rojstni list, šolska spričevala, časopisni izrezki in fotografije sorodnikov, tako da je, kot je na današnji predstavitvi povedal Vrbič, v knjigi predstavljana "najbolj popolna podoba Kajuha".

 Andreja Jurkovnik je ob tem pojasnila, da so fotografije zbrane iz različnih virov, od ljubljanskega NUK, ki hrani fotografije večinoma iz ljubljanskega Kajuhovega obdobja, do Muzeja novejše zgodovine, kjer hranijo Kajuhovo partizansko obdobje in Arhiva Slovenije. Največ fotografij pa je v lasti družine Mešič in je del Kajuhove zapuščine, ki jo hrani Knjižnica Velenje.

Vrbič, sicer pobudnik Kajuhovega leta in same zbirke Kajuh 100, je še povedal, da je bil glavni razlog za zasnovo zbirke zapostavljenost Kajuha v preteklosti. Z njo želijo zaobjeti vse vidike Kajuha, tako pesnika kot prozaista. Ob tem je napovedal, da bodo konec leta kot osma knjiga izšle še Kajuhove zbrane pesmi, ki naj bi jo dopolnili še z nekaj pesmi, ki jih je Kajuh napisal po ruskih koračnicah, za katere pa niso bili prepričani, ali gre za prevode ali dejansko nova besedila, kar naj bi dokončno ugotovili do konca leta.

Knjiga Kajuh: Objave prinaša zbrano bibliografijo Kajuhovih del, spremni esej avtorja in opombe k bibliografiji, ki jo spremljajo reprodukcije natisov in naslovnic. Kot zanimivost velja izpostaviti, da je avtor slike naslovnici Kajuh: Objav prav Karel Destovnik sam.

Kot je na današnji predstavitvi povedal Rupert, je sam ob nastajanju Kajuhovih Objav dobil zelo lep uvid v pesnikovo ustvarjanje in hkrati tudi v čas, v katerem je ustvarjal. Dodal je, da bibliografija ni popolna, saj ne zajema časa po letu 1945, kar zadeva časopisne članke in objav v revijah, ampak po tem letu upošteva samo knjižne izdaje.

Prva Kajuhova pesniška zbirka je sicer izšla prav na pohodu 14. divizije, do danes pa sta se ohranila samo dva izvoda; enega hrani Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, drugega celjski Muzej novejše zgodovine.

Vse dosedanje knjige v zbirki Kajuh 100 so izšle v nakladi 500 izvodov, z izjemo sedme knjige, stripa o Kajuhu, ki je bila po besedah Vrbiča doslej najdražja, najbolj zahtevna knjiga zbirke, in je izšel v 1500 izvodih, z njim pa želijo Kajuha približati mladini.

V NUK je sicer še vedno na ogled razstava Čas življenja in čas smrti: Karel Destovnik - Kajuh (1922 - 1944), katere avtorja sta Rupert in Vrbič, ki so jo odprli ob stoletnici Kajuhovega rojstva in Kajuhovem letu 2023.

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Vesti

Vse vesti
0