Ljubljana

Oblačno Humidity: 92%
14°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 15°C
SREDA
13°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 18°C
PETEK
13°C / 19°C

Danes je "Ta veseli dan kulture"

Na obletnico rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna se vsako leto odvija tradicionalna prireditev "Ta veseli dan kulture", ko kulturne ustanove po vsej državi brezplačno odpirajo svoja vrata. "Danes je priložnost, da raziskujete umetniški svet, obiščete kulturne ustanove ter se prepustite čarom kulture. Brezplačni ogledi in vstopi na številne dogodke po vsej Sloveniji so na voljo vsem. Izrazimo spoštovanje do kulturnih delavcev, ustvarjalcev, ki s svojo predanostjo oblikujejo in bogatijo naš vsakdan. Naj bo ta veseli dan kulture navdihujoč in poln kulturnih doživetij," je pozvala ministrica.

Danes je "Ta veseli dan kulture"

Dnevi odprtih vrat slovenske kulture, imenovani Ta veseli dan kulture, so iniciativa ministrstva za kulturo, ki poteka že od leta 2000, ko smo praznovali 200. obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna. Namen te pobude je spodbujati obiske kulturnih ustanov ter poudarjati kulturo na Prešernov rojstni dan. Prešernov dan, osrednji slovenski kulturni praznik, zaznamujemo 8. februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika.

France Prešeren se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi na Gorenjskem in umrl 8. februarja 1849 v Kranju. Njegovo delo vključuje tudi "Zdravljico", katere sedma kitica je postala slovenska himna in je bila napisana leta 1844.

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Vesti

Vse vesti
0