Ljubljana

Oblačno Humidity: 92%
14°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 15°C
SREDA
13°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 18°C
PETEK
13°C / 19°C

Festival Sanje letos prvič v celoti na Krasu

Med 21. in 25. junijem bo na več lokacijah na Krasu - v Škocjanu, Divači in Lokvi - potekal 22. festival Sanje / Burja.

Festival Sanje letos prvič v celoti na Krasu

Festival, ki bo tokrat prvič v celoti potekal na Krasu, bo uvedel simpozij z naslovom Raz-umevanje zla, festival pa bo med drugim ponudil kresno noč s plesom v Divaški jami in na jasi pri jami ter literarno-glasbeni maraton Burja.

Kot je na današnji novinarski konferenci spomnil direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik, se je festival Sanje pred dobrima dvema desetletjema začel v parku Zvezda v Ljubljani, nato se je selil v Goriška Brda, letos pa so našli Divaško jamo. Kot je dejal, se mu zdi zanimivo, da gredo v jamo, kjer se tudi poezija sliši drugače. Dodal je, da so se povezali z lokalnim okoljem in da je prišlo do lepega sodelovanja.

Na simpoziju z naslovom Raz-umevanje zla so med drugim predvideni razpravljavci Boris Čok, Iztok Osojnik, Peter Kovačič Peršin, Marjan Tomšič, Viktorija Kos, Tea Golob in Zavrtanik. Med razpravljavci je bil predviden tudi pater Karel Gržan, ker pa se simpozija ne bo mogel udeležiti, bodo prikazali njegov vnaprej posneti 15-minutni video, je pojasnil Zavrtanik.

V četrtek, 22. junija, bo popoldne in zvečer v Kulturnem domu Lokev potekal literarno-glasbeni maraton Burja. Po besedah pianista Izaka Bana, enega od lokalnih soustvarjalcev festivalskega sklopa Burja, bo program, ki bo združil glasbo in prebiranje poezije, izrazito medgeneracijski, glasba pa bo stilsko segala od sodobne do tradicionalne. Ob tem bo potekal tudi sejem lokalnih dobrot.

V petek bo sledila kresna noč s plesom v Divaški jami in na jasi pri jami. Ponudila bo pesniško potovanje skozi Divaško jamo, igralka in pesnica Zala Djuric bo izvedla performans ob izidu svoje druge pesniške zbirke Ljubavi, napovedana sta koncerta Alje Petric in Andreja Hrvatina Nimetuja ter nastop Maje Martinuč.

Zala Djuric je povedala, da je njena nova pesniška zbirka tridelna - Iščem ljubav, Sem ljubav in Ljubav me najde - in da skozi pesmi pripoveduje o tem, kako je od iskanja ljubezni zunaj sebe prišla do zavedanja, da je ona sama ljubezen in kako je nato ljubezen prišla sama od sebe. Za napovedani performans je iz svojih pesmi sestavila monolog, ki bo opisal njeno pot od iskanja ljubezni do tega, da je ljubezen našla njo. Urednica Andreja Udovč pa je njeno poezijo označila kot zelo komunikativno.

V soboto pa so na programu Pravljična vas Škocjan, staroversko romanje do Gradišča in celovečerni koncert etno-jazz skupine Čompe.

Kot je še povedala urednica Andreja Udovč, je letošnja novost, da ne bo vstopnine na festivalske dogodke, so pa dobrodošli prostovoljni prispevki. Na spletni strani založbe Sanje je sicer mogoč brezplačni nakup Kresnice, s katero organizatorji podarjajo štiri kupone, ki jih bo mogoče unovčiti na prizoriščih festivala.

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Vesti

Vse vesti
0