Ljubljana

Nekaj oblačnosti Humidity: 64%
20°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

Ob dnevu frankofonije v Ljubljani 11. festival frankofonskega filma

S francoskim filmom Črta režiserke Ursule Meier se bo drevi v Kinodvoru začel 11. festival frankofonskega filma, ki tradicionalno poteka ob mednarodnem dnevu frankofonije, 20. marcu.

Ob dnevu frankofonije v Ljubljani 11. festival frankofonskega filma

V sklopu festivala bodo v Ljubljani do konca tedna predvajali štiri francoske filme, dva pa bosta na ogled v Škofji Loki v okviru Meseca evropskega filma.

V nocojšnjem otvoritvenem filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarska režiserka Ursula Meier spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta, ki je švicarsko-francosko-belgijska koprodukcija, je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.

Nocojšnji premieri bo sledil pogovor z režiserko Ursulo Meier prek zooma.

Festival frankofonskega filma bo v 11. izdaji v Slovenski kinoteki ponudil še dramo kanadske režiserke Caroline Monnet Tihotapka ter enega najpomembnejših tematskih in formalnih mejnikov v zgodovini filma Jeanne Dielman, 23 Commerce Quay, 1080 Brussels belgijske režiserke Chantal Akerman. V Kinodvoru pa bo poleg otvoritvenega filma v četrtek na ogled še film Nedolžen, v katerem francoski režiser in igralec Louis Garrel svoje družinske spomine zapakira v domiselno, igrivo in nadvse zabavno mešanico kriminalke in romantične komedije.

V Kinu Sora v Škofji Loki pa bodo v ponedeljek, 3. aprila, v sklopu Mladinskega programa prikazali film 100 kilogramov do zvezd režiserke Marie-Sophie Chambon, ki odraščajoče opogumi za pobeg pred družbenimi normami, da lahko sledijo svojim sanjam, dan pozneje pa še film Malarija. Film režiserke Genevieve Dulude-De Celles prikaže čustva v obdobju zgodnjega najstniškega iskanja avtentičnosti in je hkrati posvetilo sestrski ljubezni.

Festival frankofonskega filma poteka ob mednarodnem dnevu frankofonije, ko države, ki jim je skupen francoski jezik, izkažejo svojo odločenost za skupno delovanje v službi miru, sodelovanja, solidarnosti, trajnostnega razvoja in medkulturnega dialoga. To so vrednote, ki jih zagovarja 88 držav članic Mednarodne organizacije za frankofonijo. Slovenija ima v organizaciji status opazovalke od leta 1999. Vsako leto praznuje dan frankofonije tako, da se pridruži državam članicam Mednarodne organizacije za frankofonijo, ki imajo predstavništva v Sloveniji, in gosti Festival frankofonskega filma, so zapisali na Francoskem inštitutu v Sloveniji, ki so festival pripravili v sodelovanju s Kinodvorom in Slovensko kinoteko.

Ob mednarodnem dnevu frankofonije bo Francoski inštitut v Sloveniji drvi na svoji spletni strani in družabnih omrežjih objavil seznam prevajalcev in prevajalk, nominiranih za Nodierovo nagrado za najboljši literarni prevod iz francoščine v slovenščino za leto 2022.

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Vesti

Vse vesti
0