Ljubljana

Oblačno Humidity: 92%
14°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 15°C
SREDA
13°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 18°C
PETEK
13°C / 19°C

Patti Smith ostaja zavezana osnovnim humanističnim načelom

V četrtek zvečer so se v Rožni Dolini množice zgrinjale na obmejno prizorišče brezplačnega koncerta legendarne glasbenice Patti Smith, ki je na oder stopila točno ob napovedani 20. uri. V uri in pol je neuničljiva 76-letna rockerica preizprašala in preigrala osnovna humanistična načela, ki jim je zvesta od začetka svoje dolgoletne kariere.

Patti Smith ostaja zavezana osnovnim humanističnim načelom

Smith stavi na svobodo in vse bolj glasno opozarja na stanje "matere Narave", za katero, kot je povedala na koncertu, zmanjkuje časa. Če z njo ne ravnamo dobro, se nam maščuje. Nemudoma mora vsak prevzeti odgovornost za njeno ohranitev. Čas je zdaj, prihodnost je zdaj, opozarja pevka, pa naj misli na okoljevarstvo ali večno vojno stanje.

Ko se je Smith rodila po drugi svetovni vojni, v 20. stoletju, je šla misel v smer, da je bil to zadnji veliki spopad, ki se ne sme ponoviti. In kje smo v zdaj, v 21. stoletju? Smith s svojimi idejami, pozivi, angažmaji lahko mestoma deluje naivno, a ko se iz nje izvije prepoznaven, punkovsko hreščeč besen krik, nemudoma izgine vsak dvom - Smith misli resno.

Rockerica je v drugem delu koncerta občinstvo razveselila z nekaj klasikami, tudi z Because the Night, a zdi se, da je scela s pesmijo takrat, ko tematizira naravo, človeško svobodo, dostojanstvo slehernika ali spomin preminulega.

Z njeno himno People Have The Power se je z bandom poslovila od navdušenega občinstva ne nekdanji državni meji, ki bo leta 2025, vsaj tako upajo organizatorji, tudi ključen del Evropske prestolnice kulture v Novi Gorici in Gorici.

Koncert je potekal v organizaciji Evropskega združenje za teritorialno sodelovanje v sodelovanju z Občino Gorica in podjetjem Zenit Srl kot del priprav na projekt Evropska prestolnica kulture 2025 Nova Gorica Gorica (GO! 2025).

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Vesti

Vse vesti
0