Ljubljana

Oblačno Humidity: 92%
14°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 15°C
SREDA
13°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 18°C
PETEK
13°C / 19°C

V newyorškem Metropolitanskem muzeju evropski mojstri na ogled v novi luči

V newyorškem Metropolitanskem muzeju umetnosti (Met) je po petletni, 150 milijonov dolarjev vredni prenovi, od ponedeljka dalje mogoče pet stoletij evropskega slikarstva videti v novi luči. V sklopu obsežne prenova krila muzeja, namenjenega mojstrom od 14. do 19. stoletja, so uredili vrsto izboljšav, med drugim zamenjali dotrajana strešna okna.

V newyorškem Metropolitanskem muzeju evropski mojstri na ogled v novi luči

V 45 prenovljenih sobah so na stene ponovno obesili več 700 mojstrovin nizozemskih, flamskih, francoskih, italijanskih, španskih in angleških umetnikov, med njimi Johannesa Vermeerja, Rembrandta, Francisca Goye in El Greca. Postavitev nosi naslov Poglej znova: Evropsko slikarstvo 1300-1800, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Met se po besedah direktorja muzeja Maxa Holleina ponaša z eno največjih zbirk evropskega slikarstva na svetu. Obsežna prenova je po pisanju AFP ključnega pomena, zlasti ker Met od leta 2019 izgublja obiskovalce.

V okviru prenove so muzejske sobe tudi na novo prepleskali in slike uredili kronološko. Na novo so uredili tudi razsvetljavo. Kot so zapisali v muzeju, je zamenjana starih strešnih oken izboljšala kakovost svetlobe in izkušnjo gledanja slik.

Met, ki se nahaja na Peti aveniji na robu Centralnega parka, se po pisanju AFP ponaša tudi z največjo zbirko nizozemske umetnosti 17. stoletja zunaj Evrope ter del El Greca in Goye zunaj Španije.

Pred kratkim je muzej pridobil tudi nekaj slik ženskih umetnic in ženskih portretov, med drugim tihožitje flamske slikarke Clare Peeters iz 17. stoletja in portret indijske ženske britanskega slikarja Williama Wooda s konca 18. stoletja iz obdobja kolonializma.

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Vesti

Vse vesti
0