Ljubljana

Oblačno Humidity: 60%
20°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

V San Sebastianu se začenja filmski lov na zlato školjko

V San Sebastianu na severu Španije se danes začenja 72. mednarodni filmski festival. Poleg festivalov v Cannesu, Benetkah in Berlinu velja za enega od najpomembnejših filmskih festivalov na svetu. V uradnem izboru festivala je 22 filmov, od tega 17 v glavnem tekmovalnem programu.

V San Sebastianu se začenja filmski lov na zlato školjko

Žiriji uradnega izbora 72. festivala v San Sebastianu predseduje lanska dobitnica zlate školjke, režiserka Jaione Camborda, ki je to nagrado prejela kot prva španska filmska ustvarjalka. Poleg nje so v žiriji še argentinska pisateljica in novinarka Leila Guerriero, ameriški igralec in režiser Fran Kranz, grški režiser Hristos Niku, francoska producentka Carole Scotta ter avstrijski režiser Ulrich Seidl.

Filmski festival, ki bo trajal do 28. septembra, bo odprl težko pričakovani remake erotične klasike Emmanuelle, ki ga je tokrat režirala Audrey Diwan. Poleg francoske igralke Noemie Merlant sta v novi filmski priredbi istoimenskega romana E. Arsan med drugim zaigrala holywoodska zvezdnika, britanska igralka Naomi Watts in angleški igralec Jamie Campbell Bower. Festival se bo končal z britanskim filmom We Live in Time Johna Crowleya.

Konkurenca za zlato školjko je letos po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA velika. Poleg mednarodno uspešnih filmskih ustvarjalcev, kot so Costa-Gavras, Kiyoshi Kurosawa in Francois Ozon, je v igri tudi znana španska režiserka Iciar Bollain z dramo Soy Nevenka, ki pripoveduje zgodbo o mestni svetnici Nevenki Fernandez, ki je leta 2000 kot prva ženska v Španiji uspešno tožila politika zaradi spolnega nadlegovanja.

V uradni festivalskem izboru je tudi oskarjevski nominiranec Joshua Oppenheimer s postapokalitčnim muzikalom The End. V glavni vlogi je poleg Stephena Grahama in Georgea MacKaya zaigrala tudi Tilda Swinton, ki bo v San Sebastianu kultnemu španskemu režiserju Pedru Almodovarju podelila donostio, častno nagrado festivala za življenjsko delo.

Poleg Almodovarja bosta donostio letos prejela še oskarjevca in hollywoodska zvezdnika Cate Blanchett in Javier Bardem.

V uradnem festivalskem izboru je tudi Conclave Edwarda Bergerja. Gre za triler o izbiri papeža, ki bo imel na festivalu evropsko premiero. V filmu so med drugim zaigrali Ralph Fiennes, Stanley Tucci, John Lithgow in Isabella Rossellini.

Svetovno premiero bo v San Sebastianu dočakal tudi film Modi - Three days on the Wing of Madness v režiji hollywoodskega zvezdnika Johnnyja Deppa. Film o italijanskem umetniku Amedeu Modiglianiju (1884-1920) bodo sicer prikazali izven konkurence. V tekmi za glavno festivalsko nagrado je tudi dokumentarni film Alberta Serre o bikobori Tardes de soledad.

Gia Coppola se v tekmi za zlato školjko predstavlja z dramo The Last Showgirl. Poleg zvezdnice serije Obalna straža Pamele Anderson so v filmu o starajoči se igralki zaigrali tudi oskarjevka Jamie Lee Curtis ter Dave Bautista in Kiernan Shipka.

V San Sebastianu je zastopan tudi Giin dedek, kultni režiser Francis Ford Coppola s svojim najnovejšim delom Megalopolis, ki se bo potegoval za nagrado občinstva. Toda tako kot njegova vnukinja v glavnem tekmovalnem programu se tudi njegova znanstvenofantastična epopeja sooča s hudo konkurenco. Za nagrado občinstva v vrednosti 50.000 evrov se skupno poteguje 14 filmov.

Za razliko od drugih velikih filmskih festivalov se festival San Sebastian osredinja tudi na nove trende in mlade filmske ustvarjalce s sekcijo kratkih filmov Nest in nagrado za nove režiserje v vrednosti 50.000 evrov. S sekcijama Made in Spain in Horizontes Latinos pa je San Sebastian tudi najpomembnejši filmski festival v špansko govorečem svetu s približno 500 milijoni potrošniki in okno v latinskoameriško kinematografijo, še poroča APA.

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Vesti

Vse vesti
0