Ljubljana

Nekaj oblačnosti Humidity: 64%
20°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

DeSUS in Dobra država za ustavitev vojne norije

V ospredju sredine okrogle mize, ki je bila osrednji dogodek skupne kampanje zunajparlamentarnih DeSUS in Dobre države pred evropskimi volitvami, sta bili etika in morala v današnjem svetu oz. vprašanje, kako ustaviti vojno norijo in znova vzpostaviti družbeno ravnovesje. Veliko pozornosti so namenili pozivom k miru kot osrednji globalni vrednoti.

DeSUS in Dobra država za ustavitev vojne norije

V negotovem svetu, kjer vsakodnevna politična dejanja lahko vodijo v naraščanje napetosti in celo ogrožajo svetovni mir, mora prevladati razum, mir mora postati ključna vrednota politike, je na okrogli mizi na Vrhniki poudaril nosilec skupne liste Uroš Lipušček. Klic po razumu in miru je tudi osrednje volilno sporočilo kandidatov liste DeSUS in Dobre države na tokratnih evropskih volitvah.

Spomenka Hribar, ki se je skupaj s patrom Karlom Gržanom pogovarjala z Lipuščkom, je ob tem poudarila, da moramo mir razumeti v širšem kontekstu. Ne pomeni namreč zgolj odsotnosti vojne, ampak medsebojno spoštovanje in sožitje. "Mir je vseobsežna vrednota," je dejala. "V miru smo lahko ljudje, v vojni pa zveri," so njene besede povzeli v skupni listi v sporočilu.

Gržan pa je izrazil zaskrbljenost nad militarizacijo družbe in očitnimi ideološkimi prepadi. "Za ceno enoumja izgubljamo vrednote, izgubljamo človečnost in kreativno moč, zato je prihodnost v sodelovanju, ne vojskovanju in oboroževanju. Evropska politika se mora nujno reformirati," je pozval.

Lipušček je pojasnil tudi svojo odločitev za kandidaturo. Zaradi svojega razumevanja mednarodnih odnosov in politike čuti dolžnost javno spregovoriti o pomenu miru in etike v evropski politiki. Zaskrbljen je nad dogajanjem v ZDA, EU in v Sloveniji. "Ko prikimamo oboroževanju, se odrečemo razvoju šolstva in zdravstva in se obrnemo stran od perečih in še kako realnih zadev, ki pestijo evropskega državljana. Razvijamo se lahko samo v miru," je sklenil.

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Vesti

Vse vesti
0