Ljubljana

Oblačno Humidity: 90%
14°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 15°C
SREDA
13°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 18°C
PETEK
13°C / 19°C

Fajon danes na prvem uradnem obisku na Kosovu

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon bo danes na povabilo kosovske ministrice za zunanje zadeve in diasporo Donike Gervalla-Schwarz obiskala Prištino.

Fajon danes na prvem uradnem obisku na Kosovu

Njen prvi uradni obisk na Kosovu bo po napovedih iz Ljubljane namenjen pregledu razvoja dvostranskih odnosov med državama ter notranjepolitičnemu dogajanju na Kosovu in razmeram v regiji.

Ministrica Fajon se bo med svojim obiskom na Kosovu srečala tudi s kosovsko predsednico Vjoso Osmani in premierjem Albinom Kurtijem ter predsednikom parlamenta Glaukom Konjufco.

Teme pogovorov bodo po napovedih zunanjega ministrstva tudi spodbujanje prodora slovenskih podjetij na kosovski trg in napredek Kosova v okviru evroatlantskih integracij.

Kosovo je edina država Zahodnega Balkana brez statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji. Konec lanskega leta je od unije dobila napoved vizumske liberalizacije.

V zadnjih mesecih so se na Kosovu sicer zaostrile razmere na severu države, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo. Razlogi za to so načrtovana zamenjava srbskih registrskih tablic s kosovskimi, izstop etničnih Srbov iz kosovskih institucij, načrtovane volitve za njihovo zamenjavo ter aretacije kosovskih Srbov.

Cestne barikade, ki so jih na severu Kosova v znak protesta postavili tamkajšnji Srbi, so tik pred novim letom odstranili, a so se napetosti le delno polegle.

Fajon je med svojim obiskom v Beogradu decembra pozvala k umiritvi razmer in dodala, da je za nadaljevanje dialoga med državama pomembno izvajanje že sprejetih dogovorov, med njimi dogovora o Skupnosti srbskih občin. Poudarila je, da je uveljavitev bruseljskega sporazuma iz leta 2013 med Beogradom in Prištino, ki določa tudi vzpostavitev Skupnosti srbskih občin, zavezujoč za obe strani.

Ministrica je v okviru obiskov v državah Zahodnega Balkana v preteklih dneh poleg Srbije obiskala tudi Bosno in Hercegovino ter Črno goro. Regijo kmalu namerava obiskati tudi nova predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Vesti

Vse vesti
0