Ljubljana

Nekaj oblačnosti Humidity: 64%
20°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

Kandidati za evropske poslance spregovorili o odtujitvi EU, svobodi medijev in mladih

Kandidati in kandidatke za evropske poslance so danes na soočenju, ki ga je organiziral Mirovni inštitut, spregovorili o evropskih vrednotah, odtujenosti od EU, svobodi medijev, boju proti dezinformacijam in politični participaciji mladih. Soočenja so se udeležile vse stranke, ki kandidirajo na volitvah, z izjemo SDS, Zelenih Slovenije in Resni.ce.

Kandidati za evropske poslance spregovorili o odtujitvi EU, svobodi medijev in mladih

Kandidatka na listi SD Neva Grašič je dejala, da v zadnjem času opaža porast sovražnega govora, zaradi česar je politična participacija mladih še toliko pomembnejša. Hkrati je opozorila, da mladi, kljub temu, da se evropskih volitev udeležujejo v majhnem deležu, participirajo na neinstitucionalen način.

Mija Aleš, kandidatka SLS, je poudarila, da imajo mladi pomanjkanje zaupanja v institucije in motivacije za vključevanje v politične procese, hkrati pa tudi omejen dostop do informacij v zvezi s politiko. Po njenem mnenju bi bilo treba preprečiti vpliv gospodarstva na medije in spodbuditi transparentnost lastništva medijev.

Transparentnost lastništva medijev bi bilo treba spodbujati tudi po navedbah Violete Tomić, ki je nosilka liste Nič od tega. Tomić je poudarila, da je unija od ljudi trenutno odtujena, zlasti ker "investira v oboroževanje, namesto da bi na prvo mesto postavila mirovno politiko". Prepričana je, da so nad investicijami v vojno v Ukrajini razočarani predvsem mladi.

Nosilka liste Levice Nataša Sukič je opozorila, da EU najbolj od vsega potrebuje strategijo, s katero bi lahko okrepila odločanje na lokalni in regionalni ravni. Poudarila je, da ima EU dvojne standarde do vojne v Ukrajini in izraelskega obstreljevanja Gaze, ki ga EU po njenem mnenju še zdaleč ni obsodila v dovoljšnji meri.

Jure Leben, ki kandidira na listi Gibanja Svoboda, se s protikandidatkami ni strinjal, da je EU oddaljena od ljudi, je pa izpostavil, da bi bilo potrebno večje vključevanje mladih v politične procese. Glede boja proti dezinformacijam je dejal, da je EU na pravi poti, a bi morala ostreje nastopiti proti velikim korporacijam.

Kandidatka stranke Vesna Urša Zgojznik je opozorila, da se evropski poslanci hitro po izvolitvi podredijo "birokratskemu kolesju EU" in hitro pozabijo na sodelovanje z lokalnim nivojem. Opozorila je tudi na neizpolnjene obljube na področju zelenega prehoda, zaradi česar so zaskrbljeni predvsem mladi, ki jih najbolj zanima ravno okolje.

Mojca Erjavec iz NSi je poudarila, da EU temelji na krščanskih vrednotah in da morajo evropski poslanci v Bruslju zastopati slovenske interese. Izpostavila je, da bi morala EU še ostreje nastopiti proti Rusiji, ki ima po njenih besedah še vedno preveliko vlogo v evropski medijski krajini.

Kandidat skupne liste DeSUS in Dobre države Uroš Lipušček pa je opozoril, da Evropska komisija cenzurira ter diskriminira ruske medije in posvaja "ameriške načine proizvajanja propagande". Lipušček je dejal tudi, da je unijo "uzurpirala militaristična politika", ki jo financirajo elite, ki jih EU ni več sposobna omejevati.

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Vesti

Vse vesti
0