Ljubljana

Oblačno Humidity: 92%
14°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 15°C
SREDA
13°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 18°C
PETEK
13°C / 19°C

Slovenija ponuja pomoč pri reševanju spora med Prištino in Beogradom

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je na današnjem zasedanju ministrov za zunanje zadeve članic Evropske unije ponudila konkretno pomoč Slovenije pri iskanju dolgotrajne rešitve za umiritev spora med Kosovom in Srbijo. Obenem je menila, da so padle še zadnje ovire za podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini.

Slovenija ponuja pomoč pri reševanju spora med Prištino in Beogradom

Ministrica Fajon je povedala, da ima EU na mizi predlog za iskanje celovitega sporazuma med Beogradom in Prištino. "To je tisto, kar se mi zdi ključno, da bi normalizirali in umirili razmere med državama," je povedala.

Pojasnila je, da bodo v teh dneh tako na terenu, kot v institucijah EU potekale še številne diplomatske aktivnosti. Tako bi lahko bilo do konca tedna znanih več podrobnosti in morebitno širše soglasje znotraj EU, tako glede predloga kot odnosov s partnerji v regiji.

"Ko bodo pogajanja stekla in steči morajo čim prej, sem ponudila konkretno pomoč, tudi z našim posebnim odposlancem Anžejem Frangešem, ki regijo zelo dobro pozna," je povedala Fajon.

Strani je pozvala, da se vzdržita kakršnegakoli nadaljnjega nasilja, razmere na severu Kosova pa je označila za zelo skrb vzbujajoče.

Tam so se napetosti v zadnjih dneh znova močno zaostrile, saj kosovski Srbi z barikadami na več cestah zahtevajo izpustitev donedavnega pripadnika kosovske policije, Srba Dejana Pantića, ki so ga kosovski organi aretirali v soboto, ker naj bi organiziral napad na prostore volilne komisije v Mitrovici. Zahtevajo tudi odhod dodatnih enot kosovske policije, ki jih je Priština na sever Kosova napotila minuli teden.

Slovenska zunanja ministrica je bila medtem optimistična glede podelitve statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini do konca tedna, za kar si močno prizadeva Slovenija.

"Je čutiti premik, jaz imam bolj optimistične informacije in pričakovanja, da bi lahko še ta teden tudi v predlogih sklepov (vrha EU) dosegli tisto, kar smo želeli," je poudarila. Po njenem mnenju so odstranjene še zadnje ovire, vendar pa ni dogovora, dokler ni zadnje zelene luči.

Podelitev statusa kandidatke BiH bodo v torek obravnavali ministri držav članic, pristojni za evropske zadeve, v četrtek pa še voditelji EU, ki morajo sprejeti tudi končno odločitev o tem.

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Vesti

Vse vesti
0