Ljubljana

Oblačno Humidity: 92%
14°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 15°C
SREDA
13°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 18°C
PETEK
13°C / 19°C

Slovenija pred Meddržavnim sodiščem vložila intervencijo v postopku Ukrajina proti Rusiji

Slovenija je danes pred Meddržavnim sodiščem v Haagu formalno vložila izjavo o intervenciji v postopku Ukrajine proti Rusiji zaradi kršitev konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Slovenija pred Meddržavnim sodiščem vložila intervencijo v postopku Ukrajina proti Rusiji

Dodajajo, da se Slovenija s tem pridružuje večini držav članic EU in širši mednarodni skupnosti pri izražanju politične in pravne podpore Ukrajini.

Ukrajina je tožbo proti Rusiji glede uporabe in razlage konvencije na Meddržavno sodišče vložila 26. februarja. Države članice EU je pozvala k intervenciji v postopku na podlagi 63. člena Statuta Meddržavnega sodišča, ki omogoča vstop tretjih držav v spor, če se spor nanaša na razlago pogodbe, katere pogodbenica je tretja država.

Vlada RS je nato 24. novembra sprejela sklep o vložitvi intervencije, za zastopnika in sozastopnika Slovenije v postopku pa je takrat z ločenim sklepom pooblastila glavnega pravnega svetovalca ministrstva za zunanje zadeve Marka Rakovca in veleposlanika na Nizozemskem Jožefa Drofenika.

Postopek pred Meddržavnim sodiščem sicer ni prvi, v katerem Slovenija podpira Ukrajino. Že septembra je vlada sprejela sklep o vložitvi intervencije Slovenije v postopku Ukrajine zoper Rusijo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Primer se nanaša na obtožbe ukrajinske vlade o množičnih in hudih kršitvah človekovih pravic, ki jih je zagrešila Rusija v svojih vojaških operacijah v Ukrajini od 24. februarja.

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Vesti

Vse vesti
0