Ljubljana

Oblačno Humidity: 58%
21°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

Za Svobodo ovadba predsednice DZ poskus diskreditacije, za Levico političen cirkus

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic naznanilo suma kaznivega dejanja predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič s strani SDS in NSi razume kot poskus diskreditacije in osebnega napada. Razočarana je tudi Klakočar Zupančič, ki "manevre ustrahovanja" zavrača. Matej T. Vatovec iz Levice je dogajanje označil za političen cirkus.

Za Svobodo ovadba predsednice DZ poskus diskreditacije, za Levico političen cirkus

"Koalicija in poslanska skupina Gibanja Svoboda enotno stojita za predsednico in želita, da se na področju preiskovalnih komisij, ki je, roko na srce, že 30 let nek peskovnik, politična igrača, naredi nek red, predvidljivost in se v odločanje vključi tudi Ustavno sodišče," je povedal Sajovic.

Poudaril je, da predsednica DZ iz vrst Svobode brani zakon, ustavo in parlamentarno prakso. "Zdaj je že 14 dni drame na temo preiskovalne komisije. Žrtev te drame pa je predsednica DZ," je prepričan. Po njegovi oceni Klakočar Zupančič svoje delo opravlja vestno, skrbno in predano.

Vodja poslancev Svobode je ob tem spomnil še, da je opozicija, ki očita Klakočar Zupančičevi onemogočanje ustanovitve preiskovalnih komisij, dejansko uspela z novo preiskavo. "Kakšna je? Točno taka, kot so si jo želeli, po poti, kot so si jo izbrali," je dejal.

V opozicijskih SDS in NSi so policiji in Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani naznanili sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in nevestnega dela v službi zoper predsednico DZ Klakočar Zupančič. Očitajo ji, da krši poslovnik, zakonodajo in ustavo. Sodu pa je izbilo dno, da predsednica DZ ni sklicala izredne seje, ki jo je zahtevalo 23 poslank in poslancev oziroma ni dala na dnevni red seje ustanovitve preiskovalke o energetiki.

Klakočar Zupančič se po predstavitvi naznanila sicer za medije ni odzvala, je pa do izmenjave ostrih besed prišlo na jutranjem kolegiju. Kot je tam dejala predsednica DZ, sta v torek poslanski skupini SDS in NSi vložili zahtevo za širitev dnevnega reda današnje seje kolegija s točko dnevnega reda glede akta o odreditvi parlamentarne preiskave.

"A kolegij navedene širitve ne more obravnavati, ker čistopis zahteve, ki ga je vložil vlagatelj zahteve za parlamentarno preiskavo, ne odpravlja zadržkov za odreditev parlamentarne preiskave," je dejala Klakočar Zupančič. Šele ko bo zahteva za odreditev parlamentarne preiskave skladna z ustavo in zakonom, torej, ko bo jasno razmejeno in odpravljeno prekrivanje z vsebino akta o odreditvi parlamentarne preiskave Gen-I, bo DZ lahko pripravil in izdal akt o odreditvi parlamentarne preiskave, ki ga bo mogoče uvrstiti na dnevni red izredne seje DZ, sklicane na podlagi zahteve skupine poslank in poslancev opozicije, je dejala.

Ob tem je dodala, da "nobeni manevri ustrahovanja z vložitvami kazenskih ovadb tega ne bodo spremenili". "Mi je pa žal, da se kaj takega dogaja pri nas in da je tisti, ki se tega poslužuje, zdrsnil tako nizko, da sam poskuša izvrševati kaznivo dejanje, ker kriva ovadba je kaznivo dejanje," je dejala Klakočar Zupančič.

Dodala je, da je "pravzaprav kar malo razočarana" nad opozicijo, "da se gre v bistvu politično igro na tak način". "Se pa bojim, da rezultat ne bo tak, kot si ga želite, in da si boste s tem pravzaprav nakopali tisto, česar si ne želite nakopati," je dejala.

Tudi vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec se je strinjal Klakočar Zupančič, da je zahteva za dve parlamentarni preiskavi, ki se prekrivata, popolnoma nedopustna. "Pač, ne moremo imeti dveh parlamentarnih preiskovalnih komisij, ki bosta obravnavali isto stvar. In s tega vidika imate, predsednica, našo popolno podporo," je dejal. V izjavi za medije pa je dejal, da so si situacijo, v kateri so se sedaj znašli zakuhali v SDS in NSi predvsem sami, tako se mu zdi "to, kar počnejo danes, navaden političen cirkus".

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Vesti

Vse vesti
0