Ljubljana

Oblačno Humidity: 80%
19°C
ČETRTEK
13°C / 20°C
PETEK
16°C / 20°C
SOBOTA
12°C / 19°C
NEDELJA
8°C / 17°C
PONEDELJEK
5°C / 15°C
TOREK
7°C / 18°C
SREDA
8°C / 20°C

Znani nominiranci za britansko Turnerjevo nagrado

V galeriji Tate Britain je od danes na ogled razstava štirih umetnikov, ki so se uvrstili v ožji izbor za Turnerjevo nagrado 2024. Za eno najbolj prestižnih priznanj za vizualne umetnosti v Veliki Britaniji se letos potegujejo Pio Abad, Claudette Johnson, Jasleen Kaur in Delaine Le Bas. Dobitnika bodo razglasili 3. decembra.

Znani nominiranci za britansko Turnerjevo nagrado

Pio Abad v svojih delih raziskuje izgubo kulture in kolonialno zgodovino ter pogosto razmišlja o svojem odraščanju na Filipinih. Z risbami, lesorezi in skulpturami, na katerih upodablja in preoblikuje artefakte iz oxfordskih muzejev, izpostavlja njihove spregledane zgodovine in povezave z vsakdanjimi gospodinjskimi predmeti, piše na spletni strani galerije Tate. Nominiran je za samostojno razstavo To Those Sitting in Darkness (Tistim, ki sedijo v temi) v muzeju Ashmolean v Oxfordu.

Claudette Johnson v tehniki pastela, gvaša in akvarela ustvarja osupljive portrete temnopoltih žensk in moških. V svojih delih tematizira marginalizacijo temnopoltih v zahodni umetnostni zgodovini, pogosto s portretiranjem družine in prijateljev. Nominirana je za samostojni razstavi Presence (Prisotnost) v londonski galeriji The Courtauld Gallery in Drawn Out (Izvlečeno) v newyorški galeriji Ortuzar Projects.

Jasleen Kaur svoje sugestivne skulpture iz vsakdanjih predmetov oživlja z edinstvenimi zvočnimi kompozicijami. Med drugim uporablja družinske fotografije. Njen ford escort starejšega letnika, prekrit z velikanskim kvačkanim prtičem, pripoveduje o njenem odraščanje v sikhovski skupnosti v Glasgowu. Nominirana je za samostojno razstavo Alter Altar (Spreminjati oltar) v razstavišču Tramwayu v Glasgowu.

Delaine Le Bas svojo okolico spreminja v monumentalna potopitvena okolja, polna poslikanih tkanin, gledaliških kostumov in skulptur. Njena umetnost črpa iz bogate kulturne zgodovine Romov in njihove mitologije ter se osredotoča na teme smrti, izgube in obnove. Nominirana je za predstavitev Incipit Vita Nova. Here Begins The New Life/A New Life Is Beginning (Incipit Vita Nova. Tu se začenja novo življenje/Začenja se novo življenje) v razstavišču Secesija na Dunaju, so še zapisali v galeriji Tate.

Turnerjevo nagrado, poimenovano po slikarju J.M.W. Turnerju (1775-1851), so ustanovili leta 1984. Z njo želijo spodbujati javno razpravo o novih tokovih v sodobni britanski umetnosti. Vsako leto jo podelijo britanskemu umetniku za izstopajočo predstavitev na razstavi ali v kakšni drugačni obliki. Dobitnik prejme 25.000 funtov oziroma 29.000 evrov.

Lani je Turnerjevo nagrado prejel kipar Jesse Darling.

Image

KONTAKT
urednistvo@adriainfo.si

T: 070 44 11 41

 

 

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Vesti

Vse vesti
0